A Secular Buddhism | Lecture by Buddhism scholar and teacher Stephen Batchelor

‘Boeddhisme gaat niet alleen over rituelen en meditatie,’ aldus de bekende denker en boeddhistisch leraar Stephen Batchelor. Boeddhisme heeft volgens hem alles te maken met het ontwikkelen van een ethische blik op de wereld om menselijke problemen te overwinnen. Leer hoe het boeddhisme volgens Batchelor een seculiere, pragmatische en ethische basis is om te werken aan menselijk welzijn.

Aanpassen

“Boeddha was een gewone man die een buitengewone leer verkondigde om op een wijze, meelevende en effectieve te reageren op de dingen die we meemaken” stelt Batchelor.

Batchelor verklaart het opmerkelijke succes van het boeddhisme wereldwijd door haar vermogen om zichzelf in verschillende situaties steeds opnieuw uit te vinden. In de westerse cultuur, die gevormd wordt door wetenschap en democratie, kan men met de religieuze kanten van het boeddhisme niet veel aanvangen. Batchelor is daarom al twintig jaar bezig met het ontwikkelen van een seculier boeddhisme. Hij ging daarvoor te rade bij de oudste bronnen van het boeddhisme om op het spoor te komen van de historische Boeddha.

Boeddha vs. Jezus

Na zijn lezing gaat Stephen Batchelor in gesprek met theoloog Christoph Hübenthal. Kun je een traditie zomaar van zijn religieuze aspecten ontdoen? En is het dan nog wel boeddhisme?

Mindfulness

Batchelor gaat ook in gesprek met psychiater Anne Speckens, expert op het gebied van mindfulness. Mindfulness is afkomstig uit het  boeddhisme en wordt ingezet bij de behandeling van bijvoorbeeld depressies. Is dit de seculiere vorm die Batchelor voor ogen heeft? Is het boeddhisme hier waardevol? En doe je zo wel recht aan een eeuwenoude traditie?

Over de sprekers

Stephen Batchelor is een internationaal bekende boeddhistisch auteur, leraar en denker. Hij begeleidt retraites, is een van de oprichters van Bodhi College en schrijft al twintig jaar over een seculier boeddhisme. Zijn meest recente boek, After Buddhism (2015) wordt wel beschouwd als zijn magnum opus.

Christoph Hübenthal is systematisch theoloog aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar de relevantie van religieuze perspectieven voor een seculier publiek.

Anne Speckens is hoogleraar Psychiatrie aan de Radboud Universiteit en directeur van het Radboudumc Centrum voor Mindfulness.

Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders gratis.

Meer informatie

Datum: Maandag 9 juli 2018
Tijd: 19.30 – 21.15 uur
Locatie: Cultuurzaal C, Radboud Universiteit
Organisators: Radboud Reflects i.s.m. Radboudumc Centrum voor Mindfulness
Spreker: Buddhism scholar and teacher Stephen Batchelor

Meer informatie

Terugkijken?

Bekijk de lezing A Sucular Buddhism – Lecture by Buddhism scholar and teacher Stephen Batchelor.

 

Recent Posts