Anne Speckens bij Radboud Reflects | 9 december 2020

Bron: Radboud Reflects

The Science of Relaxation | Lectures by neuroscientist Martin Dresler and psychiatrist Anne Speckens (Lezing)

20|12|09 The Science of Relaxation | Lectures by neuroscientist Martin Dresler and psychiatrist Anne Speckens – Radboud Reflects

Zodra het verslag van deze avond beschikbaar is zal het worden toegevoegd aan dit bericht.

Cees Leijenhorst, Anne Speckens, Martin Dresler foto - Maaike-Bijlsma

Datum: woensdag 9 december 2020
Tijd: 20:00 tot 21:15
Locatie: Online at Radboud Reflects
Organisator(s): Radboud Reflects and Donders Institute
Spreker: Neuroscientist Martin Dresler and psychiatrist Anne Speckens

Haast, haast, haast. We hollen onszelf steeds weer voorbij en we moeten steeds weer omgaan met onrust en verandering. Hoe maken we ons de rust eigen in een gehaaste samenleving? Kan mindfulness daarbij helpen? En wat vertellen de cognitieve en neurologische processen die plaatsvinden tijdens onze slaap ons over het belang van rust? Luister naar neurowetenschapper Martin Dresler en psychiater Anne Speckens en denk mee over het nut en de waarde van rust.

Drukkere levens

Economische en technologische vooruitgang heeft er in onze samenleving niet toe geleid dat we meer tijd overhouden voor ontspanning. In tegendeel: onze focus op economische groei en de manier waarop we gebruik maken van techniek, heeft alleen maar geleid tot drukkere levens. Rust is iets waarvoor we zelf moeten zorgdragen. Hoe doe je dat? Een sessie mindfulness tussendoor brengt je even tot rust. Maar is rust afdwingen op die manier toereikend genoeg?

Mentale welzijn

Psychiater Anne Speckens vertelt hoe rust van invloed is op ons mentale welzijn. Het beoefenen van mindfulness heeft bewezen klinische effecten, maar kritisch kijken naar de manier waarop we ons leven inrichten is minstens zo belangrijk. Is mindfulness een goed hulpmiddel om ons op weg te helpen?

Slaap

Slaap is het belangrijkste rustmoment van onze dag. Tegelijkertijd is het nog steeds een groot mysterie. Want wat gebeurt er als wij slapen? Neurowetenschapper Martin Dresler vertelt wat bekend is over de biologische en neurologische processen die plaatsvinden tijdens onze slaap. Inzicht in slaap geeft ons kennis over het belang van rust. Kan dat het belang van het onthaasten van onze levens verder kracht bij zetten?

Na hun lezingen gaan Anne Speckens en Martin Dresler in gesprek met filosoof Cees Leijenhorst.

De voertaal is Engels.

Over de sprekers

Martin Dresler is neurowetenschapper en hoofdonderzoeker bij het Donders Institute van de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek naar slaap maakt hij gebruik van zijn achtergrond in zowel biopsychologie, filosofie als wiskunde. Hij onderzoekt de cognitieve processen die optreden tijdens het slapen en het nut van slaap voor ons geheugen en ons cognitieve functioneren.

Anne Speckens is directeur van het Radboudumc Centrum voor Mindfulness en hoogleraar psychiatrie, met een focus op stemmings- en angststoornissen. Ze is betrokken bij wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van mindfulness.

Deelname

Deelname aan de livestream is gratis. Schrijf je in en ontvang de reminder, het verslag en aanvullende informatie van deze livestream in je mailbox.

Recent Posts