Landelijk Mindfulness Symposium 2020 | Inschrijving geopend!

Dit jaar vindt het Landelijk Mindfulness Symposium 2020 plaats op vrijdag 2 oktober. Je kunt je vanaf nu inschrijven!

Het thema is zeer actueel. Het is een onderwerp waar we niet meer voor weg kunnen kijken. Mindfulness en Milieu: hoe kunnen wij bijdragen aan het behoud van de aarde? Een onderwerp waar veel over wordt gesproken, geschreven en wat velen van ons bezighoudt.

Hoe kunnen we onze mindfulness beoefening verder uitdiepen om niet alleen zorg te dragen voor onszelf, maar ook voor elkaar en de aarde?

Zowel in het ochtendprogramma als in het middagprogramma (workshops) schenken wij aandacht aan dit thema. Zo zal Stephen Batchelor in zijn keynote “Embracing Extinction een kritische reflectie geven op het boeddhisme, mindfulness en technologie als manieren om de klimaatcrisis aan te pakken. Ook verwelkomen wij Jamie Bristow, bestuurder van The Mindfulness Initiative. Hij zal in zijn lezing onderzoeken hoe mindfulness een fundamentele bijdrage kan leveren aan de economie, politiek, cultuur, technologie en het milieu. Femke Merkx zal ons tenslotte meenemen in hoe de klimaatcrisis haar boeddhistische beoefening heeft verdiept en geleid heeft tot een praktisch antwoord daarop.

De drie sprekers zullen vanuit hun eigen optiek en werkveld spreken:

Stephen Batchelor: Boeddhistisch leraar en auteur. Stephen begeleidt retraites samen met zijn vrouw Martine, is één van de oprichters van het Boddhi College en schrijft al meer dan twintig jaar over een seculier boeddhisme.

Jamie Bristow: Bestuurder van The Mindfulness Initiative. Dit is het eerste beleidsinstituut voor mindfulness dat is voortgekomen vanuit het geven van mindfulness trainingen voor politici in het Britse parlement.

Femke Merkx: Onderzoeker, facilitator en adviseurFemke is als docent verbonden aan het Boeddhistisch Centrum Haaglanden en werkt als senior klimaatcoach bij Stichting KlimaatGesprekken. Met haar eigen bedrijf Kenniscocreatie werkt zij op het snijvlak van wetenschap, praktijk en beleid aan transitievraagstukken.

Ochtendprogramma:  “Mindfulness en Milieu”

09.15 – 10.00 uur           Ontvangst gasten in De Lindenberg

10.00 – 10.30 uur           Stephen Batchelor – “Embracing Extinction”

10.30 – 11.00 uur           Jamie Bristow – “Metamodern Mindfulness”

Koffie/theepauze

11.30 – 12.00 uur           Femke Merkx – “How the climate crisis questioned and deepened my Buddhist practice”

12.00 – 12.30 uur           Paneldiscussie tussen sprekers en met de zaal, o.l.v. Anne Speckens

12.30 – 12.40 uur           1 minute poster presentation

Lunch (vegetarisch)

13.30 – 17.00 uur           Middagprogramma met workshops en wetenschapssymposia

Middagprogramma

Voor het middag programma kunt een keuze maken uit 4 workshops of het wetenschapssymposium, verdeeld over 2 rondes. Hierbij het overzicht van de workshops die worden aangeboden:

Ronde 1:
1.1 Meet – the – Expert| Stephen Batchelor (ENG)
1.2 Screening MBCT/MBSR | Ellen Jansen en Nicole Schoonbrood
1.3 Klimaatpsychologie| Manu Busschots
1.4 Klimaatgesprekken | Door 3 klimaatcoaches
1.5 Wetenschapssymposia | Diverse onderzoekers t.b.a. (ENG)

Ronde 2:
2.1 Mindfulness, McMindfulness and positive social change | Jamie Bristow (ENG)
2.2 Mindfulness, emoties en klimaatcrisis | Femke Merkx
2.3 Mindfulness in Superdiversiteit | Reinhilde Pulinx
2.4 Klimaatgesprekken | Door 3 klimaatcoaches
2.5 Wetenschapssymposia | Diverse onderzoekers t.b.a. (ENG)

Voor het wetenschapssymposium nodigen we onderzoekers uit om een abstract in te dienen

Gedurende de dag is er natuurlijk gelegenheid om collega’s uit het vak te ontmoeten.

Uiteraard volgen wij de ontwikkelingen m.b.t. het coronavirus en de maatregelen op de voet. Mocht het symposium door de maatregelen geen doorgang vinden in de vorm van een fysieke bijeenkomst, dan zullen wij je hiervan z.s.m. op de hoogte brengen. Voor nu hebben we de hoop dat het symposium door zal gaan en hanteren wij de annuleringsvoorwaarden zoals vermeld op de pagina over het Landelijk Mindfulness Symposium 2020. 

We hopen je van harte te mogen verwelkomen op deze inspirerende dag en wensen je tot die tijd veel positieve energie en kracht toe!

Recent Posts