Landelijk Mindfulness Symposium 2020

Op vrijdag 2 oktober 2020 organiseert het Radboudumc Centrum voor Mindfulness het Landelijk Mindfulness Symposium.

Het thema van dit jaar is zeer actueel. Een onderwerp waar we niet meer voor weg kunnen kijken. Mindfulness en Milieu: hoe kunnen wij bijdragen aan het behoud van de aarde? Een onderwerp waar veel over wordt gesproken, geschreven en wat velen van ons bezighoudt.

Hoe kunnen we onze mindfulness beoefening verder uitdiepen om niet alleen zorg te dragen voor onszelf, maar ook voor elkaar en de aarde?

Zowel in het ochtendprogramma als in het middagprogramma (workshops) schenken wij aandacht aan dit thema. Zo zal Stephen Batchelor in zijn keynote Embacing Exticion een kritische reflectie geven op het boeddhisme, mindfulness en technologie als manieren om de klimaatcrisis aan te pakken. Ook verwelkomen wij Jamie Bristow, bestuurder van The Mindfulness Initiative. Hij zal in zijn lezing onderzoeken hoe mindfulness een fundamentele bijdrage kan leveren aan de economie, politiek, cultuur, technologie en het milieu. Femke Merkx zal ons tenslotte meenemen in hoe de klimaatcrisis haar boeddhistische beoefening heeft verdiept en geleid heeft tot een praktisch antwoord daarop.

De drie sprekers zullen vanuit hun eigen optiek en werkveld spreken:

Stephen Batchelor is boeddhistisch leraar en auteur. Stephen begeleidt retraites samen met zijn vrouw Martine, is een van de oprichters van Bodhi College en schrijft al meer dan twintig jaar over seculier boeddhisme.

Jamie Bristow is directeur van The Mindfulness Initiative. Dit is het eerste beleidsinstituut voor mindfulness dat is voortgekomen uit het geven van mindfulnesstrainingen voor politici in het Britse parlement.

Femke Merkx: Onderzoeker, facilitator en adviseur. Femke is als docent verbonden aan het Boeddhistisch Centrum Haaglanden en werkt als senior klimaatcoach bij Stichting KlimaatGesprekken. Met haar eigen bedrijf Kenniscocreatie werkt zij op het snijvlak van wetenschap, praktijk en beleid aan transitievraagstukken.

Ochtendprogramma

“Mindfulness en Milieu”

09.15 – 10.00 uur | Ontvangst

10.00 – 10.30 uur | Stephen Batchelor Embracing Extinction (ENG)

10.30 – 11.00 uur | Jamie Bristow Metamodern Mindfulness (ENG)

Koffiepauze

11.30 – 12.00 uur | Femke Merkx How the climate crisis questioned and deepened my Buddhist practice (ENG)

12.00 – 12.30 uur | Paneldiscussie tussen sprekers (interactief) o.l.v. Anne Speckens

12.30 – 12.40 uur | 1 minute poster presentations

Lunchpauze

13.30 – 17.30 uur | Middagprogramma met workshops en wetenschapssymposia

Middagprogramma

Het middagprogramma bestaat uit workshops en het wetenschapssymposium met onderwerpen die aansluiten bij het thema van de dag.

Zo komen onder andere aan bod: workshop Klimaatpsychologie, workshop Brahmaviharas in relatie tot de klimaatcrisis (door Femke Merkx) en workshop Klimaatcoaching, Mindfulness in Superdiversiteit en Screening bij MBSR. Daarnaast hebben we Stephen en Jamie gevraagd om een bijdrage die middag. Meer informatie over de workshops volgt.

Tijdens het wetenschapssymposium (ENG) zullen onderzoekers uit heel Benelux jullie op de hoogte brengen van hun laatste bevindingen en lopende onderzoeken. Dit, zowel in de vorm van posters als presentaties.

Zou je graag een bijdrage willen leveren aan het wetenschapssymposium tijdens het LMS 2020? Het is vanaf nu mogelijk om jouw abstract hiervoor in te dienen.

Gedurende de dag is er voldoende gelegenheid om collega’s uit het vak te ontmoeten.

Praktische informatie

Locatie

De Lindenberg, huis voor de kunsten.
Ridderstraat 23, 6511TM Nijmegen.

Kosten

Regulier: € 145,-.
(ex)-opleidelingen Radboudumc CvM: € 135,-.
Leden VMBN/VVM/MOMENT: € 135,-.
PhD’s/(sr.)onderzoekers: € 135,-. (50% reductie indien bijdrage in vorm van poster of symposium)
Het onderzoekerstarief wordt alleen in rekening gebracht indien de onderzoeker ook daadwerkelijk minimaal 1 wetenschapssymposium bezoekt.

Bij annulering vóór 11 september 2020 wordt het inschrijfgeld minus administratie  (€ 55,-) gerestitueerd. Bij annulering na 11 september 2020 vindt geen restitutie plaats.

U kunt uw inschrijving ongedaan maken door een mail te sturen aan mindfulness@radboudumc.nl. Vermeld hierin uw voor- en achternaam en evt. de reden van annulering.

Contact

Heb je een vraag, opmerking of wil je iets wijzigen? Vul dan onderstaand contactformulier in, of neem telefonisch contact op met het Secretariaat van het Centrum voor Mindfulness via 024 – 366 84 56.

Contactformulier LMS 2020

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.