Mindfulness voor PV Radboud

Mindfulness is de bereidheid en het vermogen om op een vergelijkbare manier aanwezig te zijn bij alle gebeurtenissen en ervaringen, of ze nou prettig of onprettig zijn, met vriendelijkheid, nieuwsgierigheid en onderscheidingsvermogen. Bij onplezierige gedachten of gevoelens hebben we vaak de neiging deze af te keuren of te onderdrukken. Mindfulness leert u om een meer accepterende houding aan te nemen ten aanzien van uw gedachten, gevoelens en emoties. De training leert u bewuster stil te staan bij uw ervaring van het hier en nu en deze niet te veroordelen. Er kan dan ruimte ontstaan voor het maken van andere keuzes. Hierdoor kunt u effectiever omgaan met stress.

edit_dsc_0064

Inhoud training

Inhoud

De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten en een stiltedag. Een cursusgroep bestaat uit minimaal 8 en maximaal 14 personen. In de bijeenkomsten oefent u met verschillende meditatietechnieken zoals de lichaamsscan, zitmeditatie, loopmeditatie en yoga. Er is gelegenheid met elkaar van gedachten te wisselen over persoonlijke ervaringen met de oefeningen. Een wezenlijk onderdeel van de training is huiswerk. De meditatie- en yogaoefeningen kunt u thuis voortzetten met behulp van audiobestanden. In een werkboek staan verschillende oefeningen beschreven voor het toepassen van aandacht in het dagelijks leven. Ervaring leert dat thuis oefenen van belang is voor de effectiviteit van de training. Dit vraagt 45 minuten tot een uur per dag.

Wat u leert

In de bijeenkomsten maakt u kennis met verschillende aandachtsoefeningen. U leert hoe u mindfulness kunt inzetten in het omgaan met stress. Daarnaast draagt het bij aan uw persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de training leert u ook om te pauzeren en aanwezig te zijn in het hier en nu. U krijgt inzicht in (automatische) gedachte- en gedragspatronen. Daarnaast leert u een vriendelijke grondhouding naar uzelf en anderen aan te nemen.

Doelgroep

Deze training is voor iedereen die wil investeren in de kwaliteit van zijn of haar leven, en die bereid is om naar eigen patronen te kijken en te onderzoeken.

De training is effectief gebleken bij de volgende klachten:

 • Stress en burn-out(klachten)
 • Lichamelijke klachten die stress- en spanningsgerelateerd zijn
 • Vermoeidheid, slapeloosheid
 • Piekeren
 • Onzekerheid
 • Zelfveroordeling
 • Zorgelijkheid
 • Somberheid

Informatie over onderzoeken naar de effectiviteit van mindfulness kun je vinden op de onderzoekspagina.

De samenstelling van de groep bestaat uit diverse deelnemers zoals mensen met burnout(-klachten), medewerkers van het Radboudumc en de RU, leden van PV Radboud, AIOS, studenten en algemeen publiek.

Data
Augustus

Woensdag 21, 28 augustus, 4, 11, 18, 25 september, 9 en 16 oktober van 19.00 – 21.30 uur
Stiltedag: zaterdag 22 september van 10.00 – 16.00 uur
Trainer: Ineke Hospers

Kosten

De kosten bedragen € 455,-. Dit is inclusief materiaal en USB stick met geluidsbestanden van meditaties. Leden van PV Radboud krijgen € 50,- korting.

Trainers

Ervaringen deelnemers

 • 'Ik kan bewuster stilstaan bij mijn gedachten en daar als een 'observator' naar kijken. Daarnaast heb ik technieken geleerd om mezelf beter te ontspannen.'

  Vrouw (46 jaar)
 • 'Ik heb geleerd om vriendelijker en milder voor mezelf te zijn.'

  Man (30 jaar)