Aanleiding

De twee meest voorkomende inflammatoire darmziekten (IBD) zijn de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Veel patiënten met IBD ervaren stress en vermoeidheid en slapen slechter. Dit leidt vaak tot een slechtere kwaliteit van leven en verhoogde gezondheidszorgkosten. De huidige behandeling van IBD patiënten richt zich vooral op het voorkomen van nieuwe opvlammingen van de ziekte door middel van medicatie en operaties. De behandeling richt zich vaak nog niet op de stress en vermoeidheid die patiënten ervaren. Een aantal studies tonen veelbelovende resultaten van Mindfulness Based Cognitieve therapy (MBCT) bij IBD, waaronder vermindering van stress en een verbetering van de kwaliteit van leven. Door het aanbieden van MBCT aan mensen met IBD hopen we stress en vermoeidheid te verminderen en de kwaliteit van de slaap te verbeteren.

Doel

Onderzoeken of we door het aanbieden van Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) aan mensen met IBD stress en vermoeidheid kunnen verminderen en de kwaliteit van de slaap kunnen verbeteren. Verder onderzoeken we de kosteneffectiviteit en haalbaarheid van implementatie.

Methode

Deelnemers zullen op basis van loting toegewezen worden aan één van de twee groepen; de gebruikelijke behandeling of de MBCT (waarbij de gebruikte behandeling blijft doorlopen). Op verschillende tijdstippen (start van onderzoek en na 3,6,9 en 12 maanden) zullen deelnemers verzocht worden een aantal vragenlijsten in te vullen. Ook zal er aan deelnemers gevraagd worden om op drie meetmomenten (start van onderzoek, 3 maanden en 12 maanden) gedurende 10 dagen een hoofdband te dragen tijdens de nachtrust. Hiermee wordt de kwaliteit van slaap gemeten. Deelnemers geloot in de gebruikelijke behandeling worden na afloop van de studie alsnog uitgenodigd voor deelname aan MBCT. In totaal zullen ongeveer 136 mensen deelnemen aan het onderzoek.

Periode

Het onderzoek zal van oktober 2020 tot oktober 2024 uitgevoerd worden. De mindfulness trainingen zullen in het voorjaar/de zomer van 2021 van start gaan.

Onderzoekers

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door Annelieke van Velthoven (PhD-student), Marloes Huijbers (psycholoog en post-doc onderzoeker), Loes Nissen (MDL-arts) en Anne Speckens (hoogleraar psychiatrie). Daarnaast zijn verschillende externe instellingen bij het onderzoek betrokken, waaronder het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Rijnstate, CWZ en het Donders Instituut.

Meer informatie

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met:
Annelieke van Velthoven (PhD-student)
E: annelieke.vanvelthoven@radboudumc.nl
T: 024-36 15447