Aanleiding

Cognitieve klachten zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen met multiple sclerose (MS). Met cognitieve klachten bedoelen we problemen met het denken, zoals concentratieproblemen, vergeetachtigheid en moeite om meerdere dingen tegelijk te doen. Tijdens dagelijkse bezigheden, zoals het werk, een studie of het gezinsleven, wordt een beroep gedaan op deze cognitieve vaardigheden. De impact van cognitieve problemen kan hierdoor groot zijn. Op dit moment is het niet duidelijk welke behandelingen de  cognitieve problemen bij MS kunnen verminderen. Met het REMIND-MS onderzoek willen we beter inzicht te krijgen in de oorzaak en behandeling van cognitieve problemen bij MS.

Doel

Met dit onderzoek willen we beter inzicht te krijgen in de oorzaak en behandeling van cognitieve problemen bij MS. Zo gaan we uitzoeken of drie soorten behandelingen (mindfulness, cognitieve revalidatietherapie en informatievoorziening door een MS-verpleegkundige) de cognitieve problemen verminderen. Ook onderzoeken we het effect van de behandelingen op de stemming, het dagelijks functioneren, het welbevinden en de hersenen. Daarnaast bekijken we of veranderingen in de hersenen de cognitieve problemen bij MS kunnen verklaren.

Doelgroep

Mensen met MS tussen de 18 en 65 jaar met cognitieve klachten (zoals geheugen-, concentratie-, of aandachtsproblemen), in staat om Nederlands te schrijven en lezen en geen ervaring met een meerdaagse mindfulness cursus.

Methode

Meedoen aan het onderzoek betekent deelname aan een van de volgende drie behandelingen: (1) mindfulness, (2) cognitieve revalidatietherapie, (3) informatievoorziening MS-verpleegkundige. Loting bepaalt welke behandeling de deelnemer krijgt. De behandelingen duren negen weken en bestaan uit bijeenkomsten in het VUmc te Amsterdam of Klimmendaal Revalidatiespecialisten te Arnhem. Deelnemers hebben zelf de keuze of zij de behandeling in Amsterdam of Arnhem volgen. Naast deze behandeling vindt er drie keer een meting plaats in het VUmc in Amsterdam. De metingen bestaan uit een neuropsychologisch onderzoek, een MEG-scan (hersenscan) en vragenlijsten.

Periode

Op dit moment zijn we bezig met de werving van deelnemers. In het begin van 2018 starten de eerste behandelingen van het onderzoek. Daarna zullen er op meerdere momenten in 2018 en 2019 nog behandelingen van start gaan.

Organisatie/onderzoekers

Het onderzoek is een samenwerking tussen de volgende organisaties: het VUmc MS Centrum in Amsterdam, Klimmendaal Revalidatiespecialisten in Arnhem, het Centrum voor Mindfulness van het Radboudumc in Nijmegen en de Radboud Universiteit in Nijmegen.
De hoofdonderzoeker van het project is dr. Brigit de Jong, neuroloog van het VUmc MS Centrum in Amsterdam. De coördinator van het onderzoek is Ilse Nauta, onderzoeker van het VUmc MS Centrum in Amsterdam.

Meer informatie

Zie voor meer informatie www.vumc.nl/remindms.nl. Ook kunt u contact opnemen met de coördinator van het onderzoek Ilse Nauta via remindms@vumc.nl.