Basisopleiding MBSR/MBCT

De basisopleiding MBSR/MBCT kenmerkt zich als volgt:

 • Een gedegen kennismaking met de MBSR/MBCT waarbij je basisvaardigheden leert om als begeleider groepen te begeleiden vanuit jouw ervaring met mindfulness.
 • Een basisopleiding vanuit een academisch, nationaal expertisecentrum waar je ook beknopt al kennismaakt met de theoretische achtergrond van mindfulness en met de relevante actuele stand van zaken omtrent wetenschappelijk onderzoek. 
 • Toegang tot een netwerk van professionals dat zich toelegt op het inzetten, evalueren en verder ontwikkelen van mindfulness in de verschillende toepassingsgebieden.
 • Continuïteit in zowel programmering als in begeleiding (één lesdag per twee weken) als in begeleiding (twee docenten waarvan één hoofddocent).
 • De opleiding is onderdeel van het nationaal expertisecentrum en biedt toegang tot een netwerk van professionals dat zich toelegt op het inzetten, evalueren en verder ontwikkelen van mindfulness in de verschillende toepassingsgebieden.
 • Uit de Landelijke Mindfulness Monitor 2019 blijkt dat de opleiding bij het Radboudumc Centrum voor Mindfulness erg hoog scoort en dat deelnemers zeer tevreden zijn.
1904-centrum-voor-mindfulness-16

De vervolgopleiding MBSR/MBCT sluit goed aan op deze basisopleiding. Wij richten ons hier met name op deelnemers die mindfulness kunnen integreren binnen hun beroepspraktijk. Daarbij denken we met name aan de gezondheidszorg en het onderwijs. Voorafgaand aan de definitieve plek binnen de opleiding vindt een toelatingsgesprek plaats. Daarnaast is deze vervolgopleiding ook te volgen door deelnemers die elders een basisopleiding hebben gevolgd. Gerenommeerde gastdocenten maken onderdeel uit van de vervolgopleiding.

Structuur

De opleiding bestaat uit 9 opleidingsdagen van 09.45 – 16.45 uur. Om de persoonlijke aandacht te garanderen is er per opleidingsgroep plaats voor maximaal 16 deelnemers. De groep wordt altijd begeleid door twee docenten, van wie één vaste hoofddocent die de kwaliteit en het leerklimaat bewaakt en vaste contactpersoon is voor de deelnemers.

Tijdens de basisopleiding staan de volgende onderwerpen centraal:

 • MBSR/MBCT-training
 • Train-de-trainer: aandacht voor trainersvaardigheden
 • Oefenen met inquiry
 • Curricula van MBSR/MBCT
 • Aandacht voor screening en intake
 • Aandacht voor de wetenschappelijke evidentie van deze interventie
 • Aandacht voor toepassingsmogelijkheden van mindfulness

Doelgroep

Professionals in het management, het onderwijs en de welzijnssector, zoals leidinggevenden, docenten en hulpverleners. Professionals in de gezondheidszorg zoals psychologen, cognitief gedragstherapeuten, psychiaters, POH-GGZ, verpleegkundigen, geestelijk verzorgers, vaktherapeuten, SPV en VMBN cat. 2 mindfulnesstrainers.

Data en kosten

De kosten voor de basisopleiding MBSR/MBCT (9 opleidingsdagen) bedraagt € 1.825,-*. Dit is exclusief literatuur (aanschaf boeken, circa € 112,-).

De lesdagen zijn in principe tweewekelijks en vinden plaats op vrijdag.

* I.v.m. de jaarlijkse prijsinflatie zullen de kosten van de basisopleiding in 2022 worden verhoogd naar € 1.895,-

Toelatingseisen

 • Om deel te aan de basisopleiding MBSR/MBCT gelden een aantal criteria:
  • Een MBSR of MBCT training hebben gevolgd bij een categorie 1-trainer is noodzakelijk om daarna ook in aanmerking te komen voor een vervolgtraining en voor accreditatie bij de beroepsvereniging.
  • Ervaring met meditatie en retraites is wenselijk.
  • WO doctoraal, WO master of HBO-diploma met academisch denk- en werkniveau
  • Werken in een setting waarin mindfulness toegepast kan worden is een vereiste.

  Indien u twijfelt bij uw achtergrond, ervaring  of toepassingsmogelijkheden neem gerust contact met ons op.

Aanmeldprocedure

Aanmelden voor de basisopleiding MBSR/MBCT kan door middel van het invullen van het inschrijfformulier en het toesturen van uw curriculum vitae (met foto) aan Ramona.vanStuyvenberg-Monfils@radboudumc.nl. Vervolgens ontvang je van ons per mail een bevestiging van deelname.

Curriculum vitae

In het curriculum vitae zien we naast jouw persoonlijke gegevens informatie over opleiding, huidige werksetting en professionele achtergrond graag het volgende aan de orde komen:

 1. Je ervaring met mindfulness (zelf een MBSR of MBCT gevolgd? Zo ja, bij welke trainer?) en/of andere meditatievormen;
 2. Je ervaring met psychische klachten en genoten hulpverlening/behandeling;
 3. Je ervaring met groepen (bijvoorbeeld groepstherapie of lesgeven);
 4. Korte motivatie om de basisopleiding te volgen;
 5. Op welke wijze denk je de opgedane kennis en vaardigheden toe te passen?

Algemene voorwaarden

Bekijk de algemene voorwaarden voor de basisopleiding MBSR/MBCT.