Mindfulness voor PV Radboud

Mindfulness betekent: ‘Met aandacht aanwezig zijn in het hier en nu, zonder daar een oordeel over te hebben.’ Bij onplezierige gedachten of gevoelens hebben we vaak de neiging deze af te keuren of te onderdrukken.
Mindfulness leert u om een meer accepterende houding aan te nemen ten aanzien van uw gedachten, gevoelens en emoties. De training leert u bewuster stil te staan bij uw ervaring van het hier en nu en deze niet te veroordelen. Er kan dan ruimte ontstaan voor het maken van andere keuzes. Hierdoor kunt u effectiever omgaan met stress.

edit_dsc_0064

Inhoud training

Inhoud

De training bestaat uit acht wekelijkse bijeenkomsten en een stiltedag. Een cursusgroep bestaat uit minimaal 8 en maximaal 14 personen. In de bijeenkomsten oefent u met verschillende meditatietechnieken zoals de lichaamsscan, zitmeditatie, loopmeditatie en yoga. Er is gelegenheid met elkaar van gedachten te wisselen over persoonlijke ervaringen met de oefeningen. Een wezenlijk onderdeel van de training is huiswerk. De meditatie- en yogaoefeningen kunt u thuis voortzetten met behulp van audiobestanden. In een werkboek staan verschillende oefeningen beschreven voor het toepassen van aandacht in het dagelijks leven. Ervaring leert dat thuis oefenen van belang is voor de effectiviteit van de training. Dit vraagt 45 minuten tot een uur per dag.

Wat u leert

In de bijeenkomsten maakt u kennis met verschillende aandachtsoefeningen. U leert hoe u mindfulness kunt inzetten in het omgaan met stress op het werk. Daarnaast draagt het bij aan uw persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de training leert u ook om te pauzeren en aanwezig te zijn in het hier en nu. U krijgt inzicht in (automatische) gedachte- en gedragspatronen. Daarnaast leert u een vriendelijke grondhouding naar uzelf en anderen aan te nemen.

Doelgroep

De samenstelling van de groep bestaat uit diverse deelnemers zoals mensen met burnout(-klachten), medewerkers van het Radboudumc en de RU, leden van PV Radboud, AIOS, studenten en algemeen publiek.

Data
Januari 2019

Dinsdag 8, 15, 22, 29 januari, 5, 12, 19 februari en 26 februari van 19.00 – 21.30 uur
Stiltedag: zaterdag 9 februari van 10.00 – 16.00 uur
Trainer: Ineke Hospers

Kosten

De kosten bedragen € 455,-. Dit is inclusief materiaal en USB stick met geluidsbestanden van meditaties. Leden van PV Radboud krijgen € 50,- korting.

Ervaringen deelnemers

  • 'Ik kan bewuster stilstaan bij mijn gedachten en daar als een 'observator' naar kijken. Daarnaast heb ik technieken geleerd om mezelf beter te ontspannen.'

    Vrouw (46 jaar)
  • 'Ik heb geleerd om vriendelijker en milder voor mezelf te zijn.'

    Man (30 jaar)
X